Záujem pracovať v uhoľných baniach pretrváva, evidujú 618 žiadostí

17.07.2012 Prievidza

Prievidza 17. júla (TASR) – Záujem pracovať v akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), vrátane práce v podzemí, dlhodobo pretrváva. V súčasnosti evidujú 618 žiadostí o prijatie do zamestnania, z toho takmer 200 uchádzačov chce pracovať v bani. Na povrchových pracoviskách v robotníckych profesiách je to 288 záujemcov a 133 žiadateľov sa uchádza o posty technicko-hospodárskych pracovníkov, TASR informovala hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Pri ťažbe uhlia a obslužných činnostiach v HBP teraz pracuje 4224 zamestnancov, to bane zaraďuje medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Z nich 220 pracuje v strojárskom závode Banská mechanizácia a elektrifikácia, 108 v rámci nákladnej železničnej dopravy po vlastnej vlečke. Ďalších 157 zamestnancov pracuje v dcérskych spoločnostiach, ako je strážno-bezpečnostná služba, v spoločnosti Ekosystémy vykonávajúcej špeciálne povrchové úpravy kovov a v AGRO GTV, zaoberajúcej sa pestovaním rajčín na báze využitia geotermálneho potenciálu podzemia. Tam našlo prácu 26 pracovníkov, viacero bývalých baníkov. V okrese Prievidza, kde sa miera evidovanej nezamestnanosti pohybuje okolo 12 percent, sú Hornonitrianske bane Prievidza už dlhodobo stabilizujúcim prvkom zamestnanosti, zdôraznila Siváková.

„Vzhľadom na vekovú štruktúru a prirodzený pohyb zamestnancov priebežne dopĺňame naše stavy. V tomto roku sme prijali do pracovného pomeru 161 nových zamestnancov. Prioritou je naďalej dopĺňanie stavov na produktívne pracoviská v podzemí, kde sme zamestnali 114 baníkov. Prednostne prijímame uchádzačov, ktorí majú skúsenosti a prax s prácou v podzemí, na pracovnú pozíciu baník. Novoprijatí zamestnanci posilnili najmä pracoviská razenia banských chodieb, banskú dopravu a údržbu banských diel,“ dodala hovorkyňa.

Motiváciou pre uchádzačov je podľa nej priemerný mesačný zárobok, ktorý za vlaňajší rok dosiahol 818 eur. V podzemí môže byť v závislosti od vykonávanej práce a kvalifikácie baníka aj vyšší. Dôležitú úlohu zohrávajú tiež sociálne benefity. „Pre zamestnancov zabezpečujeme rekondičné a ozdravné pobyty a preventívne prehliadky. Všetky formy stravovania sú s príspevkom zamestnávateľa. Baníkom v podzemí poskytujeme mrazenú stravu, desiatové balíčky a ochranné nápoje. Zamestnancom vychádzame v ústrety aj príspevkom na sociálnu výpomoc. Pri významných pracovných a životných výročiach vyplácame jubilejné odmeny. K tradíciám patrí vernostný prídavok baníkov, príspevok na domácu i zahraničnú rekreáciu, detské prázdninové a liečebné pobyty, kultúrne a športové podujatia. K balíku zamestnaneckých výhod možno prirátať trojpercentný príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, príspevok na očkovanie, dopravu do zamestnania, výhody pre bezpríspevkových darcov krvi a mnohé iné,“ konštatovala Siváková.

HBP sú najväčšou spoločnosťou na Slovensku zaoberajúcou sa ťažbou hnedého uhlia. Ročná produkcia sa pohybuje okolo dvoch miliónov ton. Najväčším odberateľom energetického uhlia je tepelná elektráreň ENO Zemianske Kostoľany.
 

Vyberte región